Energieneutrale villa

Waar te beginnen als je een kavel koopt met veel ontwerpvrijheid? Een echtpaar droomde van een moderne, opvallende villa met mediterrane invloeden op een ruime kavel in Den Haag Vroondaal. Open Kaart werkte het met hen uit tot een energieneutrale villa.

De opdrachtgevers van deze vrijstaande woning zijn gecharmeerd van mediterrane woningbouw en willen verschillende zones in hun woning. De woning is daarom als drieluik ontworpen. Het bestaat uit een voorhuis met eetkamer en keuken, de entree in het middelste volume en een ruimte zitkamer met haard in het achterhuis. De verschillende ruimtes zijn met zichtlijnen verbonden, maar hebben een wisselende oriëntatie. De bewoners hebben zo een plek om zich terug te trekken.

Ook de verdieping is opgedeeld in drieën: een hoofdslaapkamer met eigen badkamer en inloopkast in het achterhuis, een centraal punt en een voorhuis met drie slaapkamers en een badkamer.

In het algemeen is gekozen voor een lichte basis met natuurlijke accenten van steen en hout. Door in de drie volumes onderscheidende accenten te leggen in de materialisatie en verschillende afmetingen te geven, is de vorm versterkt. Voor- en achterhuis zijn bekleed met stucwerk, terwijl het middendeel hiervan afwijkt. De tuinzijde is geheel transparant terwijl de zijde van de entree is bekleed met natuursteen.

Het ontwerp is volledig uitgewerkt en een vergunning is verleend. Uit persoonlijke overweging hebben de opdrachtgevers afgezien van realisatie.

projectdetails

locatie: Den Haag

type: woning, nieuwbouw

opdrachtgever: particulier

periode: maart 2017 - jan 2018