;

Schilderatelier - Woerden

Na het opknappen van huis en tuin stond een eenvoudig schuurtje in de achtertuin te wachten op een bestemming. Op het eerste oog bood deze weinig mogelijkheden: het was klein, niet geïsoleerd of gefundeerd en het dak lekte. Bovendien moest de functie als opbergruimte behouden blijven. Door het dak en één van de gevels te vervangen voor een licht houten volume ontstond toch ruimte om de onderneming van de opdrachtgever – het geven van schilderworkshops - aan huis te kunnen uitvoeren.

 De opdrachtgevers hebben intensief mee ontworpen aan het project. Veel ontwerpsessies hebben aan de keukentafel plaatsgevonden. De jongste zoon van de opdrachtgever maakte een maquette van het voorlopig ontwerp. Een zwager maakte een nieuw glas in loodraam voor het tussenschuurtje. De aannemer dacht mee over de detaillering van het verduurzaamd hout. Omwonenden zijn vroegtijdig geconsulteerd en hebben zich zeer positief uitgelaten over de extra kwaliteit en mogelijkheden die met het plan worden geïntroduceerd.

Door voort te bouwen op het bestaande schuurtje kon binnen een beperkt budget een atelier met zolder gerealiseerd worden. Middels een verfijnde detaillering zijn de conservatieve vormgevingseisen van de gemeente (zadeldak met dakkapel) verenigd met de wens om een elegant bouwwerk toe te voegen aan de zee van golfplaten bijgebouwtjes. Het toegenomen volume en verplaatsing van de entree naar de tuinzijde creëren bovendien een aangenaam plaatsje tussen de woning en het atelier.

projectdetails

locatie: Woerden

type: atelier, verbouwing, sleutelproject

opdrachtgever: particulier

periode: 2016 - juli 2017