Hoe ontstaat sociale binding in een kwetsbare wijk? Voor de Rotterdamse wijk Carnisse ontwikkelden we de visie ‘Wonen voor Elkaar’. Die schept ruimte voor combinaties van bewoners die meer dan toevallige buren willen zijn. Dit idee krijgt inmiddels vorm in de realiteit. Onder de naam Stadsklooster heeft een groeiende groep bewoners haar intrek genomen in de wijk.
De wijk Carnisse bestaat uit kleine goedkope appartementen, zonder lift. Hoewel het merendeel eigendom is van bewoners, is corporatie Woonbron hoofderfpachthouder en biedt zij terugkoopgarantie. De wijk staat voor een aantal uitdagingen, waaronder een hoge doorstroming. Zestig procent van de bewoners verhuist binnen vier jaar. Er is dan ook behoefte aan nieuwe woonarrangementen die een doelgroep aantrekken met wie de buurt er sociaal-maatschappelijk op vooruit gaat.
In opdracht van Woonbron dachten we na over de vraag hoe juist deze wijk aantrekkelijk kan worden voor mensen die langer willen blijven en meer zien in de kleine woningen dan een plek om te slapen. We zien daarvoor een niche-markt van mensen met gecombineerde woonwensen zoals mantelzorgers en woongroepen. Mensen die naast hun eigen woonwensen ook met die van een ander bezig zijn.
Door de specifieke eigendomssituatie kunnen de woningen zowel te koop als te huur worden aangeboden. De betaalbaarheid, de neutrale uitstraling en eenvoudige inrichting van de woningen in de Eilandenbuurt bieden een goede omgeving om te experimenteren met mogelijkheden om twee woningen verschillend te financieren, ruimtes te delen en woningen samen te voegen.
Dit idee blijkt hout te snijden. Een enthousiaste groep bewoners, verzameld onder de naam Stadsklooster, heeft zich gemeld en de eerste bewoners zijn onlangs ingetrokken in een aantal woningen. Tuinen zijn samengevoegd, woningen opgeknapt en de groep deelt een voormalige bedrijfsruimte in de straat om elkaar te ontmoeten.