Hanneke reist met haar beurs de wereld over om te leren van co-creatieve praktijken. Eerste stop: Chili. Het concept voor betaalbare woningen van architectenbureau Elemental ging de wereld over. Co-creatie krijgt er heel letterlijk vorm: de ene helft van de woning wordt door de architect gebouwd, de andere helft door bewoners zelf. Een inspirerend voorbeeld.
Maar hoe werkt dit in de praktijk? En waarom wordt dit nog niet veel vaker toegepast? Hanneke sprak met architecten van Elemental, maar ook met andere organisaties die zich inzetten voor de leefomgeving, zoals Techo. Ze bezocht projecten en kwam bij bewoners binnen die hun huis zelf hadden uitgebouwd en aangepast. We spraken haar bij thuiskomst en namen een deel van het gesprek op.
Lees in onderstaande artikelen meer over de Chileense huisvestingsopgave, experimenten voor verbetering en de praktijk van ‘halve’ huizen.
Lessen uit Chili #1: Een huis voor een beter leven?
In dit eerste artikel lees je hoe Chili bouwt voor de armen. Wat dit brengt, maar ook tot welke nieuwe problemen dit leidt. Problemen waar ontwerpers antwoorden op zoeken door bewoners onderdeel te maken van het ontwerp en de bouw van hun woning.
Lessen uit Chili #2: Co-creatie uit noodzaak
Met inzet van de zelfbouwcapaciteiten van bewoners groeien de ‘halve’ huizen van het Chileense ontwerpbureau Elemental uit tot twee keer zo grote woningen. Zeven jaar na oplevering bezoek ik Pablo en Patricia, die me laten zien hoe zij hun halve huis hebben uitgebreid tot een passend thuis.
Lessen uit Chili #3: Meer dan een verzameling woningen
Chili produceert grote aantallen woningen voor haar armere inwoners. Vele gezinnen kregen zo een dak boven hun hoofd en een nieuwe plek in de stad. De nieuwe buurten laten zich makkelijk herkennen; de straten met repeterende huizen