Open Kaart heet vanaf nu ‘Open Kaart’

Onder begeleiding van de Kabelfabriek en met hulp van ons netwerk hebben we besloten om ons bureau Open Kaart te noemen. Daarmee is de cirkel rond, want ‘Team Open Kaart’ gebruikten we als werktitel bij de gelijknamige inzending van een prijsvraag – ons allereerste project samen. Soms moet je even zoeken om te vinden wat recht onder je neus ligt.

Maar waarom ‘Open Kaart’?

  • Een inspiratiebron: Open Kaart staat voor een ambitie en uitdaging. De naam inspireert ons om een proces open in te gaan, lastige zaken bespreekbaar te maken en samen met opdrachtgevers en gebruikers te zoeken naar de beste en mooiste ontwerpoplossingen.
  • Nederlands: direct duidelijk voor Nederlandssprekenden, en leuk om uit te leggen in het buitenland: “what does Oupen Coart mean?”, “well, ‘playing open kaart’ is an old Dutch saying about being open and honest about each others intentions….the basis for good collaboration”
  • Geen standaardnaam voor een architectenbureau: Veruit de meeste bureaus dragen de namen van hun oprichters. Is dit te ingewikkeld dan ontstaat er een eindeloze variatie aan afkortingen. Wij zochten naar een naam die een breed publiek aanspreekt en iets zegt over de manier waarop wij werken.
  • Dit brengt ons bij de hoofdreden: wij willen contact leggen met de gebruikers van onze ontwerpen. Bijvoorbeeld met bewoners van woningen of met de werknemers van een kantoor. Dat betekent dat we hen ook willen aanspreken als volwaardige partner. Onze naam moet dus niet alleen opdrachtgevers aanspreken, maar ook de mensen die uiteindelijk in het ontwerp moeten wonen of werken.

Om uit te vinden hoe mensen die geen architect of stedenbouwkundige zijn naar ons bureau kijken, hebben we vrienden, familie en andere contacten deze vraag gesteld: welke naam vind jij passen bij ons bureau? Je kon zelf een naam bedenken of feedback geven op onze suggesties. Open Kaart was de optie die met kop en schouders het best werd ontvangen. Enkele reacties: ‘het komt betrouwbaar over’, ‘een pakkende naam die blijft hangen’, en ‘een naam die past bij jullie manier van werken’.

Omdat Open Kaart een abstracte naam is hebben we verduidelijkende ondertitel gekozen. ‘Co-creatie van de leefomgeving’ verbindt onze aanpak met ons werkveld: een leefomgeving die ontstaat in co-creatie.

Open Kaart zit ons inmiddels als gegoten. Graag willen we de Kabelfabriek bedanken voor de ‘co-creatieve’ begeleiding. Ook alle mensen die ons feedback gaven en ons blikveld hebben verruimd om datgene te zien wat al die tijd onder onze neus lag: bedankt!

Bewaren