Een houten woning in Almere Oosterwold

  • Samen thuis

De ontwikkeling van Oosterwold, een gebied tussen Almere en Zeewolde, wordt geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Particulieren kopen er geen kavel, maar zetten een stip op de kaart en bepalen zelf de grenzen en afmetingen van het stuk grond dat ze kopen. Ook over de uitstraling van de woningen zijn geen regels opgesteld. Veel ruimte dus voor een persoonlijk ontwerp op maat.

Ontwerpopgave

Ontwerp een vrijstaande woning in het groen, die van hout gemaakt is en dat ook uitstraalt. 

Een woning die het buitenleven faciliteert, met een bijkeuken, achterom en grote schuur. Waar je als je thuiskomt in de tuin gaat werken om daarna via de bijkeuken onder de douche te stappen.

Projectdetails

Locatie
Almere Oosterwold, Nederland

Opdrachtgever
Particulier

Periode
2018 – Heden

Type
Woning nieuwbouw

Projectteam
Hanneke Stenfert en Pieter Graaff

Publicaties

Ontwerp

De opdrachtgevers dachten na over hun eisen en wensen, verzamelden referenties en maakten zelfs een schetsontwerp voor hun woning. Ze schetsten net zo lang door, tot ze dachten dat het echt niet meer anders kon.

Verbetering bleek toch nog mogelijk. Open Kaart maakte drie verschillende ontwerpvarianten met de aangeleverde plattegrond als basis. Vervolgens is de voorkeursvariant uitgewerkt in een samenhangend voorstel. 

Een constructie van zes houten spanten vormt letterlijk en figuurlijk het raamwerk van de woning. Deze spanten dragen de verdiepingsvloer en het dak en zijn zowel binnen als buiten zichtbaar. Houten gevels op een betonnen plint liggen binnen de spanten, waardoor ruime overstekken ontstaan. Deze overstekken leveren een bijdrage aan zonwering, vormen een veranda en zorgen voor een droge entree.

Meerwaarde

Doordat de bewoners zelf hebben ontworpen en nauw betrokken zijn gebleven bij alle keuzes in het proces, kon goed gestuurd worden op de belangrijkste kwaliteiten. Zo is een zeer persoonlijk woonhuis ontstaan, waar het echt ’thuiskomen’ is en het leven met de natuur centraal staat. 

Locatie Project

Gerelateerd aan
houtwonen Oosterwold

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan de houten woning in Oosterwold.

Meer weten?
Mail hanneke@deopenkaart.nl,
of bel 06-30281636