Aan de rand van Ede verbouwde collega Wessel twee voormalige dienstwoningen tot een nieuw thuis voor zijn gezin én zijn ouders. Door samen te investeren in deze plek werd woonkwaliteit mogelijk die beide huishoudens individueel nooit voor mogelijk hadden gehouden. De getransformeerde bebouwing biedt nu ruimte voor de behoeften van zowel de jongste als de oudste bewoners.
Ontwerpopgave
Hoe maak je een gezamenlijk thuis voor drie generaties met duidelijk verschillende woonwensen? Collega Wessel transformeerde twee geschakelde dienstwoningen uit de jaren ’60 tot twee eigentijdse woningen die samen één prettig geheel vormen.
Projectdetails
Locatie
Ede, Nederland
Opdrachtgever
Particulier
Periode
2020-2022
Type
Woningen, verbouwing, collectief wonen
Projectteam
Wessel Jonker, Hanneke Stenfert
Verschillende woonwensen, één ontwerp
De twee bestaande woningen hadden dezelfde oppervlakte en nagenoeg dezelfde plattegrond. Maar Wessels gezin, met jonge kinderen, had andere woonwensen dan zijn ouders. Samen werkten ze aan een ontwerp voor verschillende woningen die samen toch één prettig geheel vormen.
Zo is er in de ene woning een grote leefkeuken en een plek om te spelen. De andere woning heeft een slaapkamer met ruime badkamer op de begane grond. Door de woningen tegelijkertijd te verbouwen kon de kenmerkende gelijkenis van de oude woningen intact worden gelaten. Een grote luifel -nuttig tegen zomerhitte- en gedeeld materiaalgebruik maken dat niet alleen de bewoners, maar ook de woningen nog steeds duidelijk familie van elkaar zijn.
Gemakkelijk contact, maar ook privacy
Door zorgvuldig na te denken over de indeling en vormgeving is er gemakkelijk contact, maar ook voldoende ruimte voor privacy. De leefruimten zijn zo georiënteerd dat er vanzelfsprekend enige afstand is. Hierdoor is het niet nodig om hoge erfafscheidingen in de tuin te maken, maar kijken de bewoners vrij uit over hun perceel.
Een nieuwe jas
De voormalige dienstwoningen, uit 1963, waren opgetrokken uit metselwerk. Om de isolatiewaarde van het bestaande pand te verbeteren, is het metselwerk ingepakt. De nieuwe schil is afgewerkt met donkere verticale houten geveldelen. De schoorstenen zijn de enige oorspronkelijke elementen die nog metselwerk laten zien, maar ook deze hebben een nieuwe (metselwerk-) jas gekregen. De toegevoegde aanbouwen aan weerszijden van het pand zijn gemaakt uit vergelijkbaar metselwerk.
Op een aantal plekken worden openingen in de gevel gemaakt, deze zijn bekleed met lichte houten delen. Het lichte hout verbindt de bestaande en nieuwe gebouwdelen met elkaar. De afwisseling van kleuren en materialen zorgt voor een vriendelijke aanblik die past bij de natuurrijke omgeving.
Natuurinclusief
Bewoners van deze natuurrijke omgeving kunnen ook in de verbouwde woningen terecht. Speciale inbouwstenen in de schoorsteen bieden nestruimte voor de vleermuizen die ’s avonds driftig rondvliegen. Ook andere dieren voelen zich welkom; reeën stappen regelmatig vanuit het bos de tuin in. De tuin is zo min mogelijk verhard, zodat regenwater zo veel mogelijk de (steeds drogere) zandgrond inzakt.
Zicht op het bos
Binnen is de bosrijke omgeving overal voelbaar. Vanuit de openslaande deuren in de leefruimtes van beide woningen stap je zo de tuin in. En vanuit vrijwel alle kamers is zicht op de oude bomen rondom de woningen.
De bestaande bebouwing bevatte diverse details die de woningen met de buitenruimte verbinden, zoals zitelementen en bloembakken. In de nieuwe situatie zijn deze details op eigentijdse manier opnieuw toegepast. Hier en daar steekt het metselwerk van de aangebouwde delen bijvoorbeeld een stukje uit, om ruimte te maken om even te zitten en van het uitzicht te genieten.
Meer lezen over het proces van samen ontwerpen en verbouwen? Lees hier hoe collega Wessel de verbouwing beleefde.
Locatie Project
Gerelateerd aan dit project
Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan verbouwen voor drie generaties.
Improve before you move
Van oude bungalow tot gezinswoning
Meer weten?
Mail wessel@deopenkaart.nl
of bel 06-49109640