Van oude bungalow tot gezinswoning

  • Samen thuis

De prachtige plek tussen de bomen is waar de opdrachtgevers voor vielen. Ze kochten het perceel, met daarop een oude witte bungalow, met de droom er een fijne plek voor hun gezin te bouwen. Een plek waar de kinderen volop kunnen spelen, waar uitgebreid gekookt kan worden en waar je zo de bosrijke tuin in loopt.

Ontwerpopgave

Transformatie van een oude bungalow tot een fijne gezinswoning. De optopping die de opdrachtgevers voor ogen hadden, bleek constructief niet mogelijk. De uitdaging werd daarmee om met beperkte oppervlakte toch een ruimtelijke woning voor dit gezin te maken.

Projectdetails

Locatie
Doorn, Nederland

Opdrachtgever
Particulier

Periode
2019-2021

Type
Woning, verbouwing

Projectteam
Wessel Jonker, Hanneke Stenfert
in samenwerking met Peter Stello

Foto: Rufus de Vries

Slim benutten van de ruimte

De opdrachtgevers wilden de bestaande bungalow graag hergebruiken, maar meer ruimte creëren met het toevoegen van een verdieping. De eenvoudige constructie van het bestaande pand liet een extra verdieping echter niet toe, waardoor de vraag om de huidige woning te verbouwen van tafel verdween en veranderde in een sloop-nieuwbouwscenario. Open Kaart maakte schetsen voor nieuwe woningen, maar al snel bleek dat het bestaande casco nog een forse restwaarde had. Door slim te puzzelen met de mogelijkheden die het bestemmingsplan bood, is de bestaande woning daarom aan de tuinzijde uitgebreid met een leefkeuken. De uitbreiding is net wat breder dan de bestaande bebouwing; zo is ook ruimte voor een nieuwe entree gemaakt. De nieuwe entree maakt dat gasten binnenkomen nabij de leefruimtes.

Voor de verbouwing, achtergevel
Na de verbouwing, voorgevel

Een al te grote uitbreiding op de begane grond was niet gewenst; dit zou te veel vierkante meters van de prachtige tuin wegnemen. Het ontwerp maakt daarom -naast de uitbreiding- zo effectief mogelijk gebruik van de ruimte die de bestaande bungalow biedt. 

Door de vroegere zolder bij de woning te betrekken, zijn de slaapkamers hoog. De beperkte oppervlakte van de kinderkamers werd opgelost in de hoogte. Speelse hoogslapers maken dat er voldoende ruimte overblijft om te spelen of huiswerk te maken. En de hoogte boven de badkamer en bijkeuken is te gebruiken als berging, via een opening in de gang.

‘Supermeubel’ op de overgang van oud naar nieuw

De overgang tussen de bestaande woning en de nieuwe uitbreiding wordt gemarkeerd door een ‘supermeubel’. Dit meubel is op maat gemaakt en beslaat de hele breedte van de woning, van entreehal tot keuken. Het houten meubel combineert een aantal functies. Het begint als zitbank, gaat over in een kast met geheime doorgang en eindigt in de keuken op barhoogte. Traptreden van de bestaande bungalow naar het lager gelegen nieuwe deel zijn ook in het meubel geïntegreerd. Het meubel scheidt de speelruimte visueel van de eetkeuken, zonder dat de spelende kinderen het contact met hun ouders verderop in de ruimte verliezen.

Vorige slide
Volgende slide

Een tweede leven voor de oude bungalow

Door de leefruimte aan de tuinzijde te plaatsen, is de plattegrond van de voormalige bungalow praktisch omgedraaid. De slaapkamers bevinden zich aan de straatzijde van de woning. De ruime voortuin en rustige straat bieden genoeg privacy en luwte, terwijl de eetkeuken nu direct aan de groene achtertuin grenst. 

De oude woning heeft een nieuwe schil gekregen, met goede isolatie en houten geveldelen. De houten geveldelen geven de woning een moderne, maar natuurlijke uitstraling. Ook de uitbreiding is afgewerkt met hout; oud en nieuw vormen één geheel.

De bestaande bungalow leeft weer en heeft een comfortabel tweede leven voor de boeg; het geheel is bijna onherkenbaar veranderd: alleen de vorm herinnert nog aan het oude witte huisje. En de zwaluw. De houten zwaluw die eens op de voorgevel hing, is naar zijn nieuwe plek op de tuingevel gevlogen.  

Locatie Project

Gerelateerd aan dit project

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan dit project

Meer weten?
Mail jurrian@deopenkaart.nl
of bel 06-51841884