Een nieuw verhaal voor een weerbarstige buurt

  • Gebiedsontwikkeling

In opdracht van corporatie Havensteder dompelden we ons onder in de Landbouwbuurt in Rotterdam Zuid. Een bescheiden buurt met een bijzondere ligging tussen het grootstedelijke Zuidplein en het pittoreske tuindorp Vreewijk. Een buurt zonder eigen verhaal en met weerbarstige sociale problematiek. We spraken met bewoners, ondernemers, politie en overheid en hielden kantoor aan de Disselstraat.

Opgave

Corporatie Havensteder is op zoek naar aanknopingspunten voor de vernieuwing van de Landbouwbuurt. Het zelforganiserend vermogen van de buurt is kwetsbaar en de reputatie is slecht. Er is behoefte aan een perspectief dat kansen zichtbaar en mogelijk maakt. Daardoor kan de Landbouwbuurt weer vruchtbare grond blijken.

Projectdetails

Locatie
Vreewijk, Rotterdam, Nederland

Opdrachtgever
Corporatie

Periode
Maart 2015 – Augustus 2016

Type
Visie, buurtonderzoek, strategie

Publicaties

Een weerbarstig vertrekpunt

De Landbouwbuurt hoort niet bij het grootstedelijke Zuidplein, maar ook niet bij het pittoreske tuindorp Vreewijk. Anders dan omliggende wijken is de Landbouwbuurt niet opgenomen in stedelijke programma´s zoals Children´s Zones, het Woonexperiment of de Rotterdamwet. Hierdoor heeft de buurt meer kwetsbare bewoners opgenomen die elders niet meer terecht konden.

Eén van de stedelijke programma’s waar de buurt wél deel van uitmaakt zorgt ervoor dat buurthuis De Klup, waar bewoners onder meer een succesvolle huiswerkbegeleiding hebben opgezet, wordt gesloten. Het verbeterprogramma van particuliere woningen is uitgesteld en de sloop en nieuwbouw van eengezinswoningen is halverwege stilgelegd. Het gevolg: dichtgetimmerde ramen en fundamenten die als een braakliggend stuk land liggen te wachten op verdere bestemming.

 

Aanknopingspunten

  1. Nabij de entree van het gebied bevindt zich voormalig verzorgingshuis Simeon en Anna met een sterk sociaal programma gebaseerd op wederkerigheid. De daar geplande nieuwbouw zou de levendige plint kunnen betrekken bij de Landbouwbuurt en zo een geheel nieuwe eerste indruk van de buurt geven.
     
  2. Het Disselplein heeft alle ingrediënten om een gezamenlijk beheerde ontmoetingsplek te worden door de leegstaande hoekpanden te activeren en bewoners te betrekken bij de inrichting.

  3. De schoolpleinen van basisschool De Akkers en het oude Zadkine schoolgebouw bieden samen een unieke buitenplaats voor kinderen en creatieve huurders.

  4. In afwachting van ontwikkeling kan het Landbouwveld geprogrammeerd worden op een manier die alvast de woonkwaliteit van de toekomst laat zien en een voorschot neemt op de komende ontwikkeling.

Meerwaarde

De kaart is gebruikt als onderlegger voor het uitvoeringsprogramma van Havensteder en de samenwerking met gemeente, ondernemers, bewoners en huiseigenaren. Veel adviezen en inzichten zijn in praktijk gebracht. 

Locatie Project

Gerelateerd aan
Verkenning Landbouwbuurt

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan de verkenning van de landbouwbuurt.

Meer weten?
Mail pieter@deopenkaart.nl 
of bel 06–18539418