Samengevoegde woning Amsterdam

Wat te doen als je op een perfecte pek woont, maar je huis te klein wordt voor je groeiende gezin? Midden in de gewilde wijk Oud-West, op loopafstand van het Vondelpark en de Overtoom, ligt het Cremerplein. Een kindvriendelijk plein met speeltuinen, omgeven door historische panden. Een plek om te blijven, ook met kinderen, maar het appartement werd te krap. In plaats van te verhuizen, zagen de bewoners de mogelijkheid het appartement boven hen erbij te kopen. Door samenvoegen en uitbouwen kon zo een ruime gezinswoning met tuin ontstaan.

Het project is begonnen met een zaterdagse ontwerpsessie aan de keukentafel van de bewoners. Door te schetsen, het huis in te meten, wensen en mogelijkheden te bespreken en een bezoek te brengen aan twee buren die al hebben samengevoegd, kon relatief snel een beeld ontstaan van de gewenste verbouwing. Door de slaapkamers, badkamer en speelkamer op de verdieping onder te brengen ontstaat veel licht en ruimte op de begane grond.

Dit effect wordt versterkt door de achtergevel open te breken en maximaal uit te bouwen, met een grote glazen pui naar de tuin. Het niveauverschil tussen binnen en buiten wordt daarbij niet meer in de tuin overbrugd, maar midden in de woning. Hierdoor ontstaat meer hoogte en ruimte in de leefkeuken en een speelse indeling van de woning.

projectdetails

locatie: Amsterdam

type: woning, verbouwing, samenvoegen

opdrachtgever: particulier

periode: jan. 2017 - okt. 2018