De woningmarkt is krap. Het is lastig om een huis te vinden dat precies aan al je eisen voldoet. Met de slogan ‘don’t move, improve’ wordt er in Engeland al langer aandacht besteed aan mooie renovaties waarbij verbetering van bestaande woningen wordt verkozen boven het verhuizen naar iets nieuws. Wij zijn regelmatig betrokken bij de combinatie: improve vóór de move.
Want niet zelden worden mensen verliefd op een plek; niet op het huis dat er staat. De bestaande bebouwing slopen is jammer, want daarmee gaat veel materiaal en soms ook karakter verloren. Opdrachtgevers kiezen daarom voor een flinke verbouwing tussen aankoop en verhuizing. We delen vier voorbeelden die laten zien hoe specifieke dromen en wensen op deze manier tóch mogelijk worden.
Gevallen voor het uitzicht
Een woning met uitzicht over de Reeuwijksche Plassen staat niet dagelijks te koop. De Goudse opdrachtgevers zagen het meteen zitten om hun woning bij het centrum van de stad in te ruilen voor deze bijzondere plek. Een plek met meer privacy en ruimte rond huis, waar je zo de plassen op kunt. De bestaande twee-onder-een-kapwoning was echter verouderd en bovendien behoorlijk aan de krappe kant voor een gezin met drie opgroeiende kinderen.
Voordat het gezin de overstap maakte, werd de woning geheel opgeknapt en uitgebreid. Met een uitbouw aan de achterzijde werd zowel de begane grond als de verdieping vergroot. Dit gaf net dat beetje extra ruimte om voor alle kinderen een goede slaapkamer te maken, slaapkamers met een fantastisch uitzicht over het water.
De uitbreiding maakt daarnaast een nieuwe verbinding tussen de woning en de bestaande garage. Zo ontstaat een tussenruimte die dienst doet als bijkeuken en wordt een directe doorgang naar de garageruimte gecreëerd. Een deel van de garage kan in de toekomst anders worden ingevuld, passend bij de veranderende wensen van de bewoners. Denk aan een ruimere ouderslaapkamer met badkamer op de begane grond of een hobby- of werkruimte.
Slimme herindeling van een oude bungalow
Ook in Doorn vielen opdrachtgevers voor de plek, meer dan voor het huis. Er stond een kleine, verouderde bungalow te koop. Niet geschikt voor een jong gezin. Maar: de bungalow stond op een prachtige bosrijke locatie met hoge bomen in de voor- en achtertuin. Het gezin kocht de kavel, met de droom de compacte bungalow te transformeren tot fijne gezinswoning.
Om niet al te veel ruimte van de mooie tuin af te snoepen, maakten we een ontwerp met een bescheiden uitbreiding. We zochten daarnaast samen met de opdrachtgevers naar de optimale benutting van de kubieke meters in de oude bungalow. Door de hoogte te gebruiken, was het ondanks de beperkte oppervlakte mogelijk om ruimtelijke slaapkamers te creëren. En een maatwerk meubel in de leefruimte functioneert als bank, bergruimte, roomdivider en speelplek ineen.
Uit muzikale nood
Ook aan de Burgemeester Martenssingel in Gouda hielpen we woonwensen te realiseren die aanvankelijk niet mogelijk leken. Een muzikaal stel wilde gaan samenwonen. Zij wilde heel graag blijven op de plek waar ze nu zat. Maar hij had een duidelijke voorwaarde: ik verhuis alleen als mijn vleugel ook mee kan. Deze voorwaarde was aanleiding om met andere ogen naar de woning te kijken: hoe kunnen we de woning zo verbouwen dat de piano erin past? Een uitbreiding en herindeling brachten uiteindelijk de benodigde ruimte én de mogelijkheid de woonkamer te gebruiken voor huiskamerconcerten. De opening in de wand tussen keuken en woonkamer wordt dagelijks gebruikt om de eettafel te dekken; bij een concert worden van hieruit de pauzedrankjes geserveerd.
Twee woningen, één verbouwing
In Ede bundelden twee huishoudens met drie generaties hun krachten en middelen om op een plek te gaan wonen die ze individueel nooit voor mogelijk hadden gehouden. Aan de rand van het bos stonden twee voormalige dienstwoningen leeg. Een fantastische plek om je kinderen te laten opgroeien, of juist van je oude dag te genieten. De verouderde, geschakelde woningen hadden dezelfde plattegrond, terwijl de opdrachtgevers juist duidelijk andere woonwensen hadden. Samen werkten ze aan een ontwerp voor twee unieke woningen, die toch één prettig geheel vormen.
Aandacht voor gebruik
Door te ontwerpen met aandacht voor het dagelijks leven van bewoners, is het mogelijk oplossingen te bedenken die dit dagelijks leven mogelijk maken op een plek waar dit in eerste instantie lastig lijkt. Nauwe samenwerking met opdrachtgevers is nodig om tot deze creatieve oplossingen te komen, maar ook essentieel om inzicht in prioriteiten te krijgen en de mogelijkheden goed af te kunnen wegen. Zo kozen de opdrachtgevers in Doorn voor kleinere slaapkamers, om meer tuin te behouden. Het benutten van de beschikbare hoogte, in de vorm van hoogslapers, maakte de keuze voor kleinere slaapkamers voor hen wenselijker dan het verder bebouwen van de tuin. En het ontwerp van het maatwerk meubel met daarin een zitplek, maakte de relatief kleine woonkamer acceptabel. De keuze voor een kleine woonkamer kwam ten goede aan de ruime leefkeuken met speelruimte, een centrale plek in het gezinsleven. De woning – die aanvankelijk te krap leek – voelt dankzij dit maatwerk toch ruimtelijk aan, passend bij dat wat de bewoners belangrijk vinden.
Vergelijkbare afwegingen werden gemaakt bij de verbouwingen in Gouda en Ede. Een goed ontwerp vraagt erom dat je heel precies weet wat je als opdrachtgever wil en belangrijk vindt. Wij helpen bewoners te ontdekken wat dit is, zodat wensen en mogelijkheden uiteindelijk precies samenvallen. Samen blazen we dan nieuw leven in een huis dat er al staat.