Veel creatieve professionals werken vanuit huis, onzichtbaar vanuit een zolderkamer. Een fotograaf vroeg ons om mee te denken hoe hij een werkplek in zijn achtertuin kon maken die bovendien aan voorbijgangers zichtbaar maakt dat er gewerkt wordt. Nu werkt hij vanuit zijn ‘fabriekje’, waarvan de schoorsteen brandt als hij aanwezig is.
Ontwerpopgave
Door een afdakje naast het huis te bouwen voor het tuingereedschap en andere spullen, komt het schuurtje beschikbaar als werkplek en wordt de werkkamer een kinderkamer.
Om het schuurtje als werkruimte te kunnen gebruiken, moet deze ramen krijgen, groter worden, geïsoleerd en verwarmd worden.
Projectdetails
Locatie
Ariaweg, Amersfoort, Nederland
Periode
September 2019 – Januari 2021
Type
Atelier, transformatie
Projectteam
Pieter Graaff
Ontwerpend bouwers
Bert Kramer en Bas Feenstra
Bijzonderheden
Winnaar Stadsbouwprijs Amersfoort 2022, categorie Small
Ontwerp
In het ontwerp van het fabriekje gold een bestaand schuurtje met zwarte planken als uitgangspunt. Aanvankelijk werd gezocht hoe het schuurtje kon transformeren tot werkplek zonder de verwantschap met de overige schuurtjes in de buurt te verliezen. Een bijeenkomst over maakindustrie in de wijk leidde tot het idee om juist zichtbaar te maken dat er gewerkt wordt.
Hoe leuk zou het zijn als we de creatieve industrie letterlijk tot uitdrukking brengen als fabriekje?
Eén van de gevels is een meter opgeschoven en van een groot raam voorzien, op het dak zijn sheddaken aangebracht die voor licht en ruimtelijkheid zorgen, maar ook aansluiting houden bij de oorspronkelijke goothoogte. Een schoorsteen met lamp maakt de analogie met een fabriek compleet.
Het ontwerp is tot stand gekomen in co-creatie tussen opdrachtgever, architect en makers. Ook de jongste zoon dacht mee in het ontwerp en maakte een treffende maquette van LEGO.
Details
In de uitvoering is niet voor een traditionele aannemer gekozen, maar voor bevriende ontwerpers met wie het idee is uitgewerkt tot eigenzinnige sculptuur. Door hetzelfde type zwarte planken te gebruiken blijft het fabriekje duidelijk familie van de bestaande schuurtjes. De planken zijn hier echter smaller en verticaal geplaatst als open gevelbekleding. Deze latten lopen door over een deel van het raam en over de deur, waardoor de sculpturaliteit van het fabriekje sterker tot uiting komt. Tijdens de uitvoering kwamen de makers tot fijngevoelige details, waaronder het verwerken van de deurgreep in de latten.
Het interieur bestaat uit een groot werkblad en een diepe kast. Het bovenblad van de kast dient als sta-bureau en als plek om foto’s en boeken op tentoon te stellen. Verlichting is geïntegreerd in het ritme van het dak, een stralingspaneel zorgt voor warmte.
Meerwaarde
Het fabriekje biedt een aangename werkplek aan huis en is toch een plek op zich. Door haar karakteristieke vorm is het een herkenningspunt en een visitekaartje waar mensen graag worden uitgenodigd. Zo voegt de thuiswerkplek nieuwsgierigheid en karakter toe aan een dichtbebouwde wijk in ontwikkeling.
De jury van de Stadsbouwprijs Amersfoort wees het Fabriekje in 2022 aan als winnaar in de categorie ‘small’. Lees hier meer over de prijs en het juryrapport.
Locatie Project
Gerelateerd aan dit project
Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan het fabriekje.
Meer weten?
Mail pieter@deopenkaart.nl
of bel 06-18539418