Ontwerpen voor maatschappelijke impact

  • Ruimte voor ontmoeting

Een sociale print- en kopieerzaak in de Delftse wijk Buitenhof: KopieKoffie. Profi printwerk, goede koffie én een sociale functie voor de buurt. Inrichting, aankleding en uitstraling moesten optimaal bijdragen aan de doelstellingen van de sociale onderneming. Daarom zijn keuzes over bedrijfsvoering, huisstijl en ruimtelijke ingrepen in samenhang genomen: ontwerpen voor maatschappelijke impact.

Ontwerpopgave

Het ontwerpproces en het uitwerken van het ondernemersplan gingen hand in hand. De indelingsmogelijkheden verschillen in de verhouding tussen kopie en koffie, publiek gedeelte en productieruimte en de mogelijkheid van een loket voor to go producten.

Een terugkerende vraag was wat het minimum viable product was om mee van start te gaan, zonder de doorgroeimogelijkheden uit het oog te verliezen.

Projectdetails

Locatie
Chopinlaan 377, Delft, Nederland

Periode
2018

Type
Sociale onderneming

Projectteam
Hanneke Stenfert, Pieter Graaff

Publicaties

Een printje en een praatje

Mensen komen met uiteenlopende redenen naar een kopieerzaak; een kopie van officiële documenten voor een belangrijk moment in het leven of iets moois laten printen waar je met liefde aan hebt gewerkt. De winkel is een werkplaats van eigenaar en bezoekers. Wachten, om je heen kijken en meeluisteren zijn daar onderdeel van.

De ambitie van KopieKoffie is om de sociale functie van zo’n kopieerzaak te vergroten door deze te combineren met een koffiezaak. Mensen met verschillende achtergronden hebben daardoor elk hun reden om er tijd door te brengen en zo vertrouwd met elkaar te raken.

Oprichter Harmen van der Laan zegde zijn baan als drinkwatertechnoloog op om iets te kunnen betekenen voor zijn buurt. ‘We willen de Tony Chocolonely van het printwerk worden.’ Banen creëren voor buurtgenoten met afstand tot de arbeidsmarkt, maar bovenal een plek bieden waar mensen gezien worden.

Het businessplan, de fasering en het ontwerp voor de ruimtes moeten zo op elkaar afgestemd zijn, dat KopieKoffie snel van start kan gaan maar ook nog ruimte houdt om bij te sturen. Aan de slag om de buurt en de lokale markt te verkennen, om aanpak en inrichting vervolgens aan te kunnen passen waar nodig. Dit vraagt om een flexibel plan met eenvoudige, gerichte ingrepen, die KopieKoffie desalniettemin goed zichtbaar en herkenbaar maken.  

Het bestaande gebouwtje, met lessenaarsdak, bestaat uit een grotere ruimte aan de straatzijde, en ondersteunende ruimtes aan de noord- en westzijde. Er zijn twee entrees, die benut worden om een heldere logistiek mogelijkheid te maken waarin koffie- en printservice elkaar niet in de weg lopen. 

Er blijft echter voldoende ruimte voor informele menging van de twee functies. Er kan gekopieerd worden op de selfservice machines voor het raam in het koffiegedeelte; printjes kunnen even geordend worden op de werktafel tussen de koffiedrinkende bezoekers.

Ontwerp

Laagdrempeligheid is gebaat bij een leesbaar ontwerp. In de inrichting is
daarom gebruik gemaakt van de bouwkundige structuur van het gebouwtje,
dat twee ingangen en twee dakvormen heeft. De ruimte kent twee gele
balies – voor drukwerk en voor horeca – waarin de naam KopieKoffie tot
uitdrukking komt. De productieruimte van het drukwerk is afgescheiden
van de keuken. Tegelijkertijd staan in het publieke gedeelte de tafeltjes en
kopieermachines naast elkaar.

Meerwaarde

Open Kaart heeft zowel een toekomstperspectief als uitgewerkte eerste stappen aangeleverd. Zodra de hoofdopzet bekend was, konden muurtjes worden doorgebroken, potten verf besteld en de inrichting van de keuken worden bepaald.

De sociale onderneming is als winnaar van een Dragons Den van NCOD beloond met een mooi geldbedrag. Dit biedt de erkenning en financiële ruimte om organisatie en onderkomen verder te professionaliseren.

KopieKoffie is een plek waar buurtbewoners elkaar vanzelfsprekend tegenkomen, waar ze vertrouwd en benaderbaar voor elkaar worden. Een printservice met sociale impact.

Locatie Project

Vaste Burcht

Gerelateerd aan
Kopie Koffie Delft

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan Kopie Koffie Delft.