Groen, groener, groenst. Zo luidt de titel van het Programma Landelijk Gebied dat Open Kaart voor de gemeente Voorst maakte. Het programma is gemaakt in gesprek met inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden. Het resultaat is een gedeelde blik op de toekomst, een perspectief dat alle smaken groen – van landbouw tot natuur – verbindt.
Ontwerpopgave
In gemeente Voorst, landelijk gebied tussen de steden Deventer, Apeldoorn en Zutphen, is de druk op de ruimte heel concreet voelbaar. Het platteland is dé plek waar grote maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie en de landbouwtransitie moeten plaatsvinden. Tegelijkertijd wordt naar het buitengebied gekeken voor woningbouw en de opwek van duurzame energie.
De gemeente heeft daarom behoefte aan een heldere blik op de toekomst van haar buitengebied. In gesprek met agrariërs, inwoners en gebiedspartijen maakte Open Kaart een lokaal Programma Landelijk Gebied.
Projectdetails
Locatie
Gemeente Voorst, Gelderland
Opdrachtgever
Gemeente Voorst
Periode
Maart 2023 – maart 2025
Type
Gebiedsontwikkeling, visie
Projectleiding
Hanneke Stenfert
m.m.v. Karin Houwink, Jurrian Arnold, Maud Ebbers
In samenwerking met Peter Veldt
Publicaties

Voorst als groenste hart
Gemeente Voorst ligt tussen Veluwe en IJssel. In de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur zijn hier diverse landschappen en hechte gemeenschappen ontstaan. Het Programma Landelijk Gebied bouwt voort op dit DNA. In 2040 is het landelijk gebied van Voorst dé plek waar samenwerking tussen mens en natuur vanzelfsprekend vorm krijgt; het groen, groener, groenste hart van de regio.
Alle smaken groen
Hiervoor zijn alle smaken groen nodig, van landbouw tot natuur tot dorps groen en alles hier tussenin. De verschillende smaken groen maken Voorst tot bron van het beste voedsel, gezonde ontspanning, duurzaam ondernemerschap, samen wonen en naar elkaar omzien.
Deze blik op de toekomst is uitgewerkt in 10 uitgangspunten, een ruimtelijk toekomstbeeld en een uitvoeringsagenda.
In gesprek over dilemma's
Aan de visie en uitgangspunten ging een zorgvuldig proces van gezamenlijk verkennen, verdiepen en afwegen vooraf.
Als eerste stap in het maken van het Programma Landelijk Gebied, brachten we het speelveld – letterlijk – in kaart. We deden dit door beschikbare data op kaart te zetten, maar ook door een diverse groep mensen te interviewen. Zo zetten we de feiten op een rij, maar kregen we ook een eerste indruk van waardering en beleving van de diverse belanghebbenden.
Vervolgens hebben we de diverse opgaven voor het landelijk gebied van Voorst nader onderzocht. Kennis, kaders en kansen kwamen op tafel.





In gesprek met inwoners, agrariërs, lokale experts en gebiedspartijen sparden we over richtingen voor de toekomst, met elk hun eigen mogelijkheden en consequenties. Verschillende perspectieven werden tastbaar, dilemma’s invoelbaar, en voor- en nadelen vooraf helder. Zo verplaatsten belanghebbenden zich in elkaars perspectief en konden bewuste afwegingen gemaakt worden.
Eigen regie
Met het Programma Landelijk Gebied neemt gemeente Voorst het heft zelf in handen. Ze wacht niet (enkel) af wat er vanuit provincie en rijk op Voorst afkomt, maar zoekt actief naar de ruimte die de gemeente zelf heeft om bij te dragen aan de toekomst van het landelijk gebied. Zo wordt maatwerk mogelijk.
Aan de slag met het Programma Landelijk Gebied
Het Programma is unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Gemeente Voorst gaat samen met haar inwoners aan de slag met de uitvoering van het programma. Verschillende gebiedsprocessen zijn inmiddels gestart.
Locatie project
Gerelateerd aan dit project
Projecten, nieuws en artikelen gerelateerd aan het Programma Landelijk Gebied:

Visie Polder Nijbroek

Het Nijbroekse poldermodel
Meer weten?
Mail hanneke@deopenkaart.nl
of bel 06-30281636
