Van school naar kerk: ruimte voor groei

  • Ruimte voor ontmoeting

Foto bestaande situatie

De Evangelische Gemeente Zeewolde (EGZ) heeft een historie van rondreizen langs verschillende locaties. Rond 2017 heeft de gemeente de intrek genomen in De Kameleon, een voormalig schoolgebouw. Open Kaart is gevraagd om met alle kerkgangers na te denken over een toekomstperspectief voor het hele pand. Daarin worden zowel het opwaarderen van het huidige pand als een capaciteitsuitbreiding van de kerkzaal meegenomen. Een gezamenlijke zoektocht naar een gebouw dat de gemeenschap in de huidige vorm kan huisvesten en op de groei berekend is.

Ontwerpopgave

‘Hoe maken we een plan voor ons gebouw waar iedereen achter staat?’ Dat is de vraag van EGZ aan Open Kaart. Het belang van betrokkenheid en draagvlak is groot, omdat de kerkleden het pand samen beheren. Door diverse gebruikers te betrekken bij de nieuwe plannen, ontstaan frisse ideeën die realistisch zijn en steun hebben. Aan de hand van een aantal toekomstscenario’s voor het gebouw voeren we gesprekken om samen een beslissing te kunnen nemen.

Projectdetails

Locatie
Zeewolde, Nederland

Opdrachtgever
Evangelische Gemeente Zeewolde

Periode
2019 – Heden

Type
Kerkgebouw, renovatie

Projectteam
Wessel Jonker en Jurrian Arnold

Foto’s bestaande situatie

Aanpak

De eerste fase van het project staat in het teken van een gezamenlijke toekomstvisie op het gebouw. We beginnen met het luisteren naar de verschillende geluiden die in de kerk leven. De identiteit van de gemeenschap, de uitstraling van het gebouw en de mogelijkheden voor samenwerking met andere partijen staan daarbij centraal. Een bouwkundige en financiële inventarisatie levert het kader van de opdracht. De opgehaalde informatie wordt samengevat in een programma van eisen en wensen, dat dient als startpunt van de ontwerpfase.

Locatie Project

Gerelateerd aan EGZ

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan de aanpak in Zeewolde.

Meer weten?
Mail wessel@deopenkaart.nl,
of bel 06-49109640