Verbouwen met de tijd als vriend

  • Een persoonlijk thuis

Aan de statige Mathenesserlaan in Rotterdam stond een bovenetage – boven een kantoorruimte – te wachten op een tweede leven. Vanwege voorzetwanden, verlaagde plafonds en een enorm bad was het lastig te vermoeden welke kwaliteiten er in het bestaande pand tevoorschijn zouden komen. Daarom is ervoor gekozen het ontwerpproces en het verbouwproces gelijk op te laten gaan. Na de eerste sloopwerkzaamheden werd duidelijker wat er met het pand kon, waarna het ontwerp daarop is aangepast.

Ontwerpopgave

De etage boven het kantoor van de opdrachtgevers werd al jaren nauwelijks gebruikt. Omdat de etage alleen bereikbaar is via het kantoor, is reguliere verhuur geen optie.

Hoe kan een nieuwe indeling en aankleding nieuw gebruik uitlokken? 

In de Britse krant Financial Times lazen de eigenaren over Open Kaart; we bleken om de hoek te zitten en werden gevraagd om met de etage aan de slag te gaan.

Projectdetails

Locatie
Rotterdam, Nederland

Opdrachtgever
Particulier

Periode
2019-2023

Type
Woning, verbouwing

Projectteam
Hanneke Stenfert, Pieter Graaff

Foto's: Rufus de Vries
Foto's: Rufus de Vries

Daglicht terugbrengen

Een eerste inspectie leerde dat er een kap aan de voorzijde van het pand zit, die al decennia niet bereikbaar was. Door de kap open te maken, kon een hoge ruimte aan de straatzijde ontstaan. Hier is de leefkeuken gesitueerd, met een nieuwe trapopgang naar het platte deel van het dak. Nieuwe dakramen laten volop daglicht de ruimte invallen.

Voor de verbouwing
Voor de verbouwing

Na het verwijderen van de voorzetwanden kwamen onder andere schoorstenen en een gemarmerde lambrisering tevoorschijn. Dit zijn houten panelen beschilderd met een marmermotief. Deze bleken te ver beschadigd om te herstellen, maar het inspireerde om deze elementen weer terug te brengen in het interieur. Ook de historische deurkozijnen kwamen weer tevoorschijn, binnendeuren konden deels worden hersteld en deels worden gereconstrueerd.

De kap kon met een paar gerichte aanpassingen worden opengemaakt, geïsoleerd en van dakramen worden voorzien. Ook in het platte dak waren al sparingen voor dakramen aanwezig. Via een bestaande glazen vloer valt het daglicht tot diep in het pand binnen.

 

 

 

 

 

 

Verborgen kwaliteiten

Een eerste inspectie leerde dat er een kap aan de voorzijde van het pand zit, die al decennia niet bereikbaar was. Door de kap open te maken, kon een hoge ruimte aan de straatzijde ontstaan. Hier is de leefkeuken gesitueerd, met een nieuwe trapopgang naar het platte deel van het dak. Nieuwe dakramen laten volop licht de ruimte invallen.

Aan de achterzijde is ruimte gemaakt voor slaapkamers. Met zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming is de etage op de toekomst voorbereid.

Na het verwijderen van de voorzetwanden kwamen onder andere schoorstenen en een gemarmerde lambrisering tevoorschijn. Dit zijn houten panelen beschilderd met een marmermotief. Deze bleken te ver beschadigd om te herstellen, maar het inspireerde om deze elementen weer terug te brengen in het interieur. Ook de historische deurkozijnen kwamen weer tevoorschijn, binnendeuren konden deels worden hersteld en deels worden gereconstrueerd.

Met daglicht als belangrijke kwaliteit is de in onbruik geraakte etage nieuw leven ingeblazen. Het is inmiddels een geliefde plek waar familie, overzeese vrienden en op termijn mogelijk de eigenaren zelf kunnen wonen.

Locatie Project

Gerelateerd aan dit project

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan dit project

Meer weten?
Mail jurrian@deopenkaart.nl
of bel 06-51841884