Het ROC als plek waar onderwijs en maatschappij elkaar vernieuwen

  • Scholen in beweging

ROC’s hebben veel te bieden. De gebouwen zijn door hun schaal en bijzondere voorzieningen, zoals praktijkwerkplaatsen, studio’s en presentatieruimtes een unieke aanvulling op het stedelijk programma. Bovendien liggen ROC’s vaak op mooie en goed bereikbare locaties. En dan hebben we het nog niet eens over wat het onderwijs te bieden heeft: leergierige studenten die de praktijk niet schuwen en graag hun cv’s verrijken met extra ervaringen en uitwisselingen.

Zoeken naar de flexibele leeromgeving

Ondanks hun potentie zijn de ROC’s van vandaag vaak ontoegankelijke gebouwen en weinig uitnodigend voor iedereen behalve studenten en docenten. De gebouwen zijn log en moeilijk aan te passen terwijl het onderwijs steeds sneller verandert. ‘Modulair’ onderwijs betekent meerkeuze en maatwerk en een ‘leven lang leren’ betekent dat de student van de toekomst tussen de 15 en 67 jaar is. 

Hoe kan de leeromgeving meebeweging zodat ze de student van de toekomst blijft inspireren?

Projectdetails

Locatie
Heerhugowaard, Hoorn, Purmerend, Alkmaar

Periode
2018 – 2019

Type
Ontwerpend onderzoek, onderwijs

Team
Jurrian Arnold

In samenwerking met:
Atelier Pro, ICS adviseurs, MDBS, Dolf Broekhuizen

Publicaties

Samen met een breed team van verschillende disciplines en Horizon medewerkers hebben we vernieuwende leeromgevingen ontwikkeld. Nieuwe kansen zijn ontdekt door van buiten naar binnen te kijken. Hoe kijken andere organisatie, bedrijven, omwonenden of andere bezoekers naar de waarde van een ROC? 

Ter verbeelding van de nieuwe leeromgevingen heeft fotograaf Rufus de Vries ze op unieke wijze ‘live’ verbeeld samen met alle deelnemers van binnen én buiten de school. 

Meerwaarde

Het blijkt dat een ROC zichzelf kan uitvinden als unieke plek van ontmoeting in de stad in teken van persoonlijke ontwikkeling en kennisuitwisseling. Deze potentie kan ontsloten worden door een betere verankering in de stad, meervoudig ruimtegebruik mogelijk te maken en door een breder programma te faciliteren.

Locatie Project

Gerelateerd aan
ROC Hub

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan de ROC Hub

Kennismaken?
Mail jurrian@deopenkaart.nl,
of bel 06-51841884