Huisvesting St. Vluchtelingen in de Knel

Vluchtelingen in de Knel zet zich in voor basisrechten en belangen van (afgewezen) vluchtelingen die zijn uitgesloten van overheidsvoorzieningen. Een team van bezielde professionals en vrijwilligers biedt opvang, sociaaljuridische begeleiding en bemiddeling bij medische zorg.

De stichting is gehuisvest in een voormalige kleuterschool, waar ze over enkele klaslokalen beschikt. De inrichting van de lokalen is door de jaren heen ontstaan en heeft een geïmproviseerd karakter. Dit karakter is enerzijds deel van de charme, maar inmiddels ook belemmerend voor de werkzaamheden en belastend voor de medewerkers. De vraag is daarom hoe de werkomstandigheden verbeterd kunnen worden, zonder het informele en toegankelijke karakter te verliezen.

Eén van de ontwerpoplossingen die Open Kaart heeft voorgesteld is het gebruik van de hoogte van de ruimtes. Boven de verlaagde plafonds van de klaslokalen bevindt zich maar liefst 1,70 meter extra hoogte. Door dit te benutten kan meer ruimte en ruimtelijkheid ontstaan: meer vierkante meters, maar ook meer licht en lucht. Zo wordt in het receptielokaal een entresol geplaatst, waar zowel boven als onder ruimtes ontstaan om te werken en cliënten te ontvangen. Naast het entresol ontstaat een hoge ontvangstruimte, waar een kopje koffie of thee gepakt kan worden.

De extra ruimte en de nieuwe indeling dragen bij aan een optimale ondersteuning van de diverse activiteiten die dagelijks plaatsvinden binnen Vluchtelingen in de Knel. Door ook de details zorgvuldig vorm te geven -de precieze inrichting van de werkplekken, aansluitingen voor apparatuur, verlichting, opbergruimte- kan binnen de beperkte ruimte prettig gewerkt worden.

Waar mogelijk wil Vluchtelingen in de Knel cliënten, vrijwilligers en medewerkers betrekken bij de verbouwing. Het ontwerp wordt dan ook goed afgestemd met de dagelijkse gebruikers en er wordt voor een afwerking gekozen die zelfwerkzaamheid mogelijk maakt.

projectdetails

locatie: Eindhoven

type: kantoor, verbouwing, interieur

opdrachtgever: Vluchtelingen in de Knel

periode: dec. 2016 - heden